Zelf Ragu alla Bolognese maken – alla Fabio

Voorbereidingstijd

10 min

Kooktijd

3 uur

Dieetvoorkeur

Vlees

Moeilijkheidsgraad

Medium

Streek

Emilia Romagna

Porties

Deel deze pagina

In dit recept

Bertolli Bolognese pastasaus is gebaseerd op een traditioneel Italiaans recept uit Bologna en is op smaak gebracht met gehakt en verse kruiden. De saus is oorspronkelijk ontstaan in de Emilia-Romagna regio en krijgt zijn naam van de stad Bologna. Traditioneel gezien wordt deze saus gegeten met Tagliatelle, een traditionele pasta uit dezelfde regio, of als Lasagna  alla Bolognese. Net als de Bertolli pastasaus in pot wordt deze pastasaus gemaakt op basis van een heerlijke ‘soffritto’ gemaakt van extra vergine olijfolie en kruiden. Een soffritto is een mengsel van kleingesneden groenten die zachtjes gegaard worden in olie. Deze zacht gegaarde groenten zijn de basis van de saus en geven de saus een intense en volle smaak.

Zelf Bolognese saus maken is een lang proces. Als je geen tijd hebt kan je ook de Bertolli Ragu alla Bolognese saus pakken die ook een soffritto basis en 100% zongerijpte Italiaanse tomaten heeft.

Bereidingswijze

  1. Maak eerst een soffritto als basis. Klik hier voor het recept en de receptvideo
  2. Voeg het gehakt (50% rundvlees, 50% varkensvlees) toe aan je soffritto en zet het vuur hoog. Vlees doorbreken zodat het niet aan elkaar gaat kleven. 2/3 min laten bakken zodat het vlees gebakken is.
  3. Daarna voegen we een rood wijnglas toe. Meestal past rode wijn beter bij vlees. En vanwege de zurigheid is witte wijn meestal beter te gebruiken met groenten. Zet het vuur lager en voeg wat zout en zwarte peper naar smaak toe.
  4. Voeg 500ml gepelde (gepureerde) tomatensaus toe. Doe wat water bij je overgebleven tomatensaus zodat je alles eruit krijgt en om de saus wat dunner te maken.
  5. Laat de saus 3 uur koken voor een traditionele bolognese. S ’ochtends vroeg beginnen en als je het dan laat koken is het klaar voor de lunch. Doe een deksel op de pan, zet laag vuur aan en laat het minimaal een uur koken. En af en toe roeren zodat de saus wat dikker wordt.
  6. Kook je pasta in een pan, volg de verpakking voor de kooktijd of als je het zelf gemaakt hebt dan hoeft het maar 2/3 min in de pan en het is klaar. (klik hier voor het recept en de receptvideo om zelf pasta te maken). Doe de pasta in de pastasaus pan en nog even kort mee laten opwarmen voor de beste smaak.
  7. Voeg wat vers geraspte Parmigiano Reggiano toe en je bent klaar!

Tip: mocht je nou te veel saus hebben voor de pasta of expres teveel maken dan kan je het ook makkelijk invriezen en later tevoorschijn halen.

Bolognesesaus is goed voor Pasta Bolognese maar is ook voor Lasagna goed te gebruiken.

Ingrediënten

  • 300g gehakt (50% rundvlees, 50% varkensvlees)
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • Snufje (grof) zout en zwarte peper
  • 150 ml gepelde tomatensaus
  • Bertolli Extra vergine olijfolie
  • Bleekselderij
  • Wortel
  • Ui
  • een glas rode wijn
  • Pappardelle pasta (of zelf verse pasta maken)
Bekijk voedingswaarden
Energie
Eiwitten
Koolhydraten
Suiker
Vezels
Vet
Verzadigd vet
Zout

Meer Vlees recepten